فونداسیون پیش ساخته

اجرای فونداسیون ساختمان در شرایط خاص

گاهی اوقات در اجرای فونداسیون و احداث ساختمان‌های مسکونی، صنعتی، تجاری، فونداسیون دستگاه‌ها و تجهیزات، نیروگاه‌های و کارخانه‌های سیمان، فونداسیون خط تولید کاغذ و دیگر موارد به مسائل فنی برخورد می‌کنیم، که باید اقداماتی صحیحی را برای اصلاح این عملیات اجرایی در نظر بگیریم.

شالوده و پی‌های منفرد، گسترده (رادیه یا MAT)، نواری و یا باسکولی انواع مختلف فونداسیون‌های مورد استفاده در یک ساختمان معمولی می‌باشد که در یک شرایط خاص یک پروژه ساختمانی می‌تواند به چالش بزرگ منجر شود. روش‌های اجرای فونداسیون تجهیزات و دستگاه‌ها نیز می‌تواند از این قبیل موارد باشد.

بکتربتن سازنده انواع قطعات بتنی – با ما تماس بگیرید.

نکات اجرایی هنگام اجرای فونداسیون پیش‌ساخته

اولین اقدامی که پس از گودبرداری یک پروژه صورت می‌گیرد، اجرای فونداسیون آن می‌باشد. این بخش از سازه بدلیل اینکه بعنوان پایه به عنوان پایه ساختمان بحساب می‌آید، از مهمترین اجزای یک ساختمان محکم می‌باشد و دقت بالایی جهت اجرای آن نیاز است. لذا در صورت اشتباه در اجرای آن، احتمال بوجود آمدن خسارات سنگین در ساختمان است.

جلوگیری از فرو ریختن قالب‌های آجری

قالب‌های آجری فونداسیون
قالب‌های آجری فونداسیون

احتمالاً تصور عمومی از پُر کردن داخل قالب‌های آجری فونداسیون‌های نواری این باشد، که امکان بیرون بردن خاک‌های داخل گودال مقدور نبوده، بلکه یکی از ساده‌ترین راهکارهای نگهداری قالب‌های بتنی در برابر فشار وارد شده به آن در حین بتن‌ریزی پر کردن داخل این قالب‌ها توسط خاک است.

به این نکته هم باید توجه کرد که وزن خاک، موجب فروریختن این قالب‌ها نگردد. اجرای هشت‌گیر و ستون‌های آجری چینی قالب‌ها فونداسیون‌ها نیز یکی از راهکارهای جلوگیری از فروپاشی این قالب‌ها در اثر فشارهای جانبی می‌باشد.

قطع بتن در فونداسیون‌های بزرگ

فونداسیون پیش ساخته
اجرایی نمودن قسمتی از فونداسیون

هنگام بتن‌ریزی فونداسیون‌های با ابعاد و اندازه‌های بزرگ امکان طولانی شدن مدت زمان بتن‌ریزی می‌باشد. این مسأله می‌تواند موجب ایجاد دَرز سرد هنگام بتن‌ریزی گردد. به همین جهت قبل از شروع عملیات بتن‌ریزی باید اقداماتی را انجام داد تا فونداسیون به چند بخش تقسیم‌بندی شود تا فاصله زمانی پوشش میلگردهای پایین و میلگردهای بالا تا حد امکان کاهش یابد و قبل گیرش اولیه، هر بخش تقسیم‌بندی شده را بتوان بتن‌ریزی نمود. یکی از راهکارهای اجرایی این امر استفاده از توری‌های رابیتس جهت تقسیم‌بندی فونداسیون می‌باشد.

اجرایی نمودن قسمتی از فونداسیون

هنگام گودبرداری امکان برداشت بخشی از خاک گود، شاید امکان‌پذیر نباشد. این اتفاق به دلایل مختلف اجرایی مانند ریزشی بودن خاک و یا امکان فروریختن ساختمان‌های مجاور در صورت خاکبرداری کامل روی می‌دهد.

در اینگونه مواقع اقدامات لازم جهت اجرای فونداسیون تا نزدیکی خاک باقیمانده صورت می‌پذیرد و میلگردهای بالا و پایین به صورت انتظار خارج از بتن قرار داده می‌شود. بتن‌ریزی تا فاصله‌ای مناسب از خاک با رعایت ظوابط قطع بتن انجام می‌گردد. پس از تکمیل بتن‌ریزی و رفع خطرات موجود برای برداشت خاک باقیمانده و خاکبرداری، میلگردهای بیرون مانده از بتن را بوسیله رعایت ضوابط همپوشانی و یا بوسیله روش‌هایی چون استفاده از جوش کوپلینگ و یا فورجینگ به قسمت باقیمانده فونداسیون متصل می‌نماییم و عملیات بتن‌ریزی را برای این بخش از فونداسیون صورت می‌گردد.

بکتربتن سازنده انواع قطعات بتنی – با ما تماس بگیرید.

آرماتور بولت صفحه ستون یا ریشه ستون

فونداسیون پیش ساخته
فونداسیون پیش ساخته

یکی از اصلی‌ترین نقاط انتقال نیرو در سازه محل اتصال ستون‌ها به فونداسیون است. به همین دلیل دقت اجرای آن دارای اهمیت بسیار بالایی در کارهای ساختمان‌سازی به شمار می‌آید.

۴ نکته‌ای در بکارگیری این آرماتورها باید مورد توجه قرار بگیرد:

  • جهت جلوگیری از جابه‌جایی صفحه ستونها به دلیل ضربه‌های وارده به آرماتورها که در هنگام بتن‌ریزی صورت می‌گیرد، می‌توان صفحه ستون را در محل دقیق خود بر روی یک چهارپایه‌ای که به زمین متصل شده قرار داد و بولتها را بوسیله مهره از بالا و پایین به آن متصل نمود.
  • داشتن خم ۹۰ درجه و قرار گرفتن این خم کمی بالاتر از آرماتورهای پایین یکی از نکاتی است که بسیاری از مجریان و پیمانکاران به آن توجه نمی‌کنند.
  • پوشاندن قسمت رزوه شده بولتها قیبل از بتن‌ریزی جهت جلوگیری از کثیفی و خرابی دنده‌های آن پیشنهاد می‌گردد.
  • یکی دیگر از نکات مهم در اجرای میلگرد ریشه ستون‌ها و یا بولتها، داخل فونداسیون، قراردادن خاموت بولتها در فاصله بین میلگردهای بالا و پایین فونداسیون می‌باشد.

سخن پایانی

اجرای هشت‌گیر و ستون‌های آجری چینی قالب‌ها فونداسیون‌ها نیز یکی از راهکارهای جلوگیری از فروپاشی این قالب‌ها در اثر فشارهای جانبی می‌باشد. از شما سپاسگزاریم که تا انتهای مقاله با ما همراه بودید. نظرات، تجربیات و پیشنهادات خود را با ما به اِشتراک بگذارید.

6 دیدگاه دربارهٔ «اجرای فونداسیون ساختمان در شرایط خاص»

  1. من ۱۳ سال هستش که تو کار بتن هستم. باید بگم تو قرار دادن فونداسیون‌ها باید خیلی حواستون جمع باشه، چون فونداسیون پایه های یک دکل یا ساختمون هستنش. ممنونم از بکتربتن

  2. وقتتون بخیر
    من یکدفعه حدود نه سال پیش فونداسیون جا گذاشتم، به خاطر بی‌تجربگی ام نزدیک بود فروبپاشه…

  3. فونداسیون‌های بتنی یکی از مستحکم‌ترین و مقاوم‌ترین انواع فونداسیون‌های موجود در ساخت و ساز می‌باشد که امروزه در مناطق زلزله خیز مورد استفاده قرار گرفته و به گونه‌ای طراحی و ساخته می‌شود که بتواند مقاومت لازم را در برابر تنش‌های مختلف داشته باشد. استفاده از فونداسیون پیش ساخته بتنی را می‌توان برای نصب دکل‌های مختلف در مکان‌های دور افتاده کشور نیز مشاهده کنید.

  4. سلام
    شما بیشتر در تهران کار می‌کنید یا شهرستان هم کار می‌کنید؟ ما تو آباده هستیم استان فارس و یه کار فونداسیون داریم. شما انجام می‌دهید؟؟

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا